woensdag 12 oktober 2011

Naar de RTS in Diest!!

"Indrukwekkend" was het eerste contact met de speelplaats van de school. Je kwam tenslotte van een kleine lagere school.
Een kring van heren met hoed en das stond op de speelplaats en gaven elkaar dagelijks allen de hand.
De leerlingen vormden op respectabele afstand hun klassen.
De nieuwelingen waren wat wanhopig op zoek naar lotgenoten om toch maar een beetje houvast te krijgen op deze voor hen totaal nieuwe wereld.
In het midden van de groep leraars stond de directeur Roger Wuylens, we kenden hem toen nog niet maar dat zou vlug veranderen.
Een automatische bel, dat hadden we tot nu toe nog nooit gehoord, schrikte ons op en was het teken om met zijn allen te gaan luisteren wat ons allemaal te doen stond en wat van ons verwacht werd.
Het was een hele boterham van dingen waar we tot nu nog nooit van gehoord hadden.
Dat ging va een werkpak naar een hangslot, een T lat, tekendriehoeken van 30 en 45°,  redispennen, Oost-indische inkt, zelfs"ministerpapier, een handvleugeltje tot schuurplankje en je had zo maar geen potlood bij dat moest en zou "Caran d'Ache" zijn en wel een 3H en 4H waarvan deze laatste geslepen moest in een beitelpunt.
Al deze nieuwigheden brachten zelfs onze meehelpende ouders tot wanhoop en ook de Beringse boekenwinkels hadden van veel van deze zaken nooit gehoord en wat een geld dat allemaal kostte!!

Op de foto genomen in de draaierij in mei 1954 zie je links onze leraar Albert De Cuyper.
Op de bovenste rij (voor zover ik mij herinner)René Hendrickx,Roger Libaers, Leon Van Bergen,Robert De Maeght, Willy Timmermans, Collin, Denis Berten, Paul Alen en Leon Van Bergen.
Op de eerste rij naast de leraar René Blevi, Romain Jacobs, Gaston Laeremans, ikzelf, Wilfried Moreels, Jozef Paenhuysen, Bernard Vancalster en Victor Marien.



Speciaal toezicht op de speelplaats was er zichtbaar niet. De hele groep leraars die daar samen stonden maakten zoveel indruk dat we automatisch sterk onder de indruk waren en ons al vlug naar de regels van het huis gedroegen.






Wanneer je in de hiernaast staande toenmalige personeelslijst kijkt zie je ook dat er toen voor 259 leerlingen  één (1) directeur was en twee (2) personen van het administratief personeel.
Heel de opleiding stond in het teken om een hoogstaande,  voor die tijd revolutionaire,  technische opleiding te geven aan de leerlingen en er was geen tijd voor andere vakken.
Zo kregen we geen Aardrijkskunde, Geschiedenis of Frans, dat moest je uit interesse maar zelf leren.
Daar tegenover stond 22 uur praktijk en technisch tekenen en technologie.
Zo herinner ik me nog  dat we als eerste les van technologie  de"staartbankschroef" kregen en deze  moesten tekenen met alle detail. We hadden van technisch tekenen nog nooit iets gehoord maar daar stoorden men zich niet aan. De tekening zelf werd een catastrofe.
Maar....het kon alleen maar beter worden als dat toen een troost of aanmoediging kon zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten