zondag 18 maart 2012

Het "SPORTFEEST" elk jaar in Diest!!

 Wanneer je tussen de jaren 50 en 59 in Diest gewoond hebt kon je er hier niet naast kijken dat er jaarlijks op de eerste donderdag van mei een "Nationale sportdag van het Rijksonderwijs"  werd ingericht.

Uit gans België kwamen er scholen naar Diest die allen in hun mooiste uniformen hun school hier sportief kwamen vertegenwoordigen.
Wij als leerlingen zagen opschriften van steden en scholen waar we nog nooit van gehoord hadden.
Zo is mij de naam van de school uit "Morlonwez" steeds bijgebleven.
De ganse stad werd toen overstroomd met jeugdige sportievelingen ....die mochten gezien worden.

Dat we zelf als scholen van Diest, zowel jongens als meisjes hier ook in mee speelde is duidelijk op de foto van de plaatselijke meisjesschool die we toen "de Robbedoesjes" noemden en die hier klaar staan voor hun parade.
   
Plaats van het gebeuren was het Warandepark met als apotheose een officiële prijsuitreiking in het openluchttheater van hetzelfde park.

Dat zulke sportdag op school zo maar niet uit de lucht viel zullen we geweten hebben.
Na Nieuwjaar werd elke turnles bij G. Goossens gebruikt om sportievelingen uit onze school te ontdekken en op te leiden in de verschillende disciplines die op de agenda van deze sportdag stonden.
We hadden al lang voorheen reeds allen éénzelfde trainingspak dat bestond uit een witte blouse en blauwe broek. Hieronder paste alleen hagelwitte pantoffels  en dit alles werd met militaire nauwkeurigheid bij elk optreden gecontroleerd.   
Dat we zouden opvallen moest zeker zijn.

 Na de Paasvakantie werd er elke donderdagnamiddag getraind aan een massa turnoefening op muziek dat afgewisseld werd met een defilé die elke militaire parade nu zou in de schaduw stellen...en of we elke noot van de "Mars van de Parachutisten" in ons hoofd geprent kregen en zeker elke bijhorende beweging.

Er werd een optocht georganiseerd door heel Diest met alle scholen die achter het vaandel en de naam van hun school marscheerden.
Deze mars eindigde op het voetbalplein van Diest waar we dan ons ingeoefend optreden met jongens en meisjes van de Diestse scholen verzorgden.  
Dat we door onze grondige voorbereiding heel wat sportieve prijzen wonnen was een feit. 
Dat deze voorbereiding een broeibed was van sporttalent in Diest en omgeving werd toen en naderhand vastgesteld.
 Zo waren onze goede voetballers Jefke Van Camp en Jef Drijvers - ook de beste  bij Diest FC en liepen Willy Putseys en Leon Schodts nationale en internationale titels in het veldlopen. 


Hier zie je R. Camps een spurtnummer winnen.  
De tribune zat overvol en ook in het Warandepark zelf werden vlug contacten gelegd die tot op heden nog menige glimlach op gezichten tovert... en dat die niet steeds gelegd werden tussen sportievelingen van het zelfde geslacht spreekt vanzelf.
 Hoogdagen!! 
 Dat heel België zijn personaliteiten afvaardigden en deze met veel grandeur door de toenmalige Directeur Wuylens ontvangen werden kan je hier zien. Minister van openbare werken Omer Van Audenhoven en toenmalig minister van Onderwijs Leo Collard waren steevast aanwezig.
De toen nog prille Vlaamse TV was aanwezig en ik denk dat ik me toen op het scherm herkent heb ....maar ik ben niet zeker.




Hier op de prijsuitreiking van de voetbal zie je als laatste Jefke Van Camp en als vierde laatste Jef Drijvers.







Van de loopwedstrijden zie je hier Jef Van Houdt en Eugène Uten hun medailles afhalen. 






Links vanonder zie je OmerVan Audenhove applaudisseren voor een volgende laureaat terwijl Directeur R. Wuylens rechts zichtbaar meegeniet.. 
 Minister Collard deed ook ijverig mee en hij haastte zich om voor alle scholen een extra vrije dag te geven....die we blijkbaar verdiend hadden.
 Dat waren tijden dat dit allemaal nog kon en ...toch zijn we volwassen geworden.
Min. Van Audenhove feliciteert hier Dir. Wuylens met zijn puike organisatie. 







Hier doet Min. Van Audenhove dat op zijn beurt bij Min. Collard terwijl Dir. Wuylens geniet van al deze plechtige protocollen. 

 Dat er op het afsluitend banket werd nagepraat en misschien zelfs lekker gegeten, hebben we nooit mogen horen of weten maar het lijkt me zo.
 Dat de officiële tafel van juryleden ook uit talrijke eigen leraars bestond getuigt dit beeld. We herkennen zeker G Keustermans, Alfons Snoeck en Denis Smeyers.

De technische school van Diest RTS was toentertijd niet alleen bekend om zijn perfecte vakopleiding maar ze had ook nationale uitstraling. 
Dit dank zij hun "Stichter" en "Voorman" Directeur Roger Wuylens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten