woensdag 30 november 2011

Albert Decuyper.

Als je hem zo ziet staan herinneren we ons hem nog levendig.
Hij was praktijk leraar paswerkerij en machines in de toenmalige RTS van bij de start in 1947 tot 1958.
Hij was bij de oprichting van de school zoals de meeste leraars toentertijd afkomstig uit Gent. Hij was een verwoest supporter van La Gantoise (Gent) en liet dat in zijn talrijke beklijvende leertoespraken dan ook duidelijk blijken.
Zijn motivatie talent en beroepsfierheid trachte hij met een eigenzinnige methodiek op ons over te dragen.
Gent was toen de bakermat van de Belgische fijn techniek met fabrieken die weefgetouwen en andere nylonkousen machines maakten.
Om deze kennis uit te dragen over het ganse land stelde de toenmalige minister van onderwijs deze specialisten uit Gent aan, om hun kennis te verdelen.
Er werden o.a. in Diest hiervoor een Technische school opgericht.
De meeste technische scholen die hier in de buurt bestonden waren op het ruwere werk ingesteld en leerde de leerlingen op om hun vak in de mijnen of in de lokale smidse te gaan uitoefenen.
Het was voor ons studenten dan ook een hele eer om hier naar school te gaan en de aanpak van onze leraars was ook zeer veeleisend.
Er bestond toen geen afdeling "beroeps" en de "technische" leerlingen droegen op een opvallende manier hun verbondenheid met de school uit door mee te doen met elke openbare activiteit zoals bevrijdingsfeesten, 11 Novemberherdenkingen en andere sportfeesten ingericht in Diest voor al de scholen van België.
De leerlingen waren daarbij in uniform en liepen in deze stoeten als gedrilde soldaten in de pas achter het vaandel van de school. Owee als je hiervoor durfde afwezig blijven of je op deze gelegenheden niet "goed" gedroeg.
Het was voor ons een echte eer om hier naar school te gaan en we waren dan op onze manier dan ook fier over "onze school".
Dat we de strenge hand van Albert Decuyper nog steeds herinneren is nog steeds het resultaat van die schooltijd.

donderdag 17 november 2011

Al "Metaal" wat de klok slaagt!!

We spreken over het jaar 1971 in het toenmalige HRITO later KTA1 in de Grauwzusterstraat in Diest.


Op de plaats waar nu de stadsbibliotheek is waren toen de hoofdgebouwen van de technische school. 
Het grootste deel van de leerlingen volgde toen "Metaalbewerking" en dezelfde richting werd in de A2 afdeling "Mechanica" genoemd.
Van geen wonder dat het merendeel van de leraars toentertijd dan ook in deze afdelingen les gaven.
We vinden in het archief een foto van een deel van deze leraars  in de refter na een Kerstfeest.
Op de foto zie je Henri Cruysberghs, Willy Poels, Roger Vervondel, Roger Plu, Georges Sprinckx die de handen houdt op de schouders van Denis Smeyers, Romain Claes, John Deboeck en Marcel Reniers.
De foto is op dat ogenblik alles behalve volledig wat de leraars "Metaal" betreft.
Wie zijn er niet bij: Eddy De Pauw, Jean Deygers, Rik Beckers, Guilaume Peeters, Jean Merckx, Jaak Brusselaers, Jan Raymaekers en Robert Gevers.
Het paste toen in de behoefte van de nijverheid die absoluut smeekte naar goede mecaniekers, techniekers,  draaiers en frezers.
Handvaardigheid en beheersing van je gereedschappen was toen primordiaal.
Automatisering kwam kijken maar was nog niet aan de orde geen CNC of andere computer toestanden.
Niets in het onderwijs is zo veranderd dan de eisen die men stelt aan afgestudeerden van de technisch onderwijs.











In het jaar 1957 waren dit de leerlingen in het 3 de jaar A2 Mechanica.

Links de leraar Alfons Snoeck, naast hem Gaston Laeremans, Wilfried Moreels, Leo Jans, Roger Van Diest, Henri Cruysberghs, Armand Bosmans, Willy Timmermans en August Michiels.